Info streek

Info streek

VIROINVAL

Viroinval is een gemeente die niet de naam draagt van een van de acht dorpen die er deel van uitmaken. Nismes, Dourbes, Vierves, Treignes, Mazée, Olloy, le Mesnil en Oignies-en-Thiérache, het zijn stuk voor stuk authentieke dorpen. Zes van hen liggen langs de Viroin.


De Viroin is waarschijnlijk de kortste rivier van België. Ze mondt uit in Maas maar heeft geen bron. In Dourbes komen het Witte en het Zwarte Water samen tegen de Roche à Lomme. Geen van beide is het belangrijkst en dus start daar een nieuwe rivier: de Viroin.

Viroinval ligt grotendeels in de Calestienne en een stukje in de Ardennen. Dit zorgt voor een gevarieerde en rijke natuur. De drie waterlopen zorgen samen voor mooie en rustige dalen en bijhorende uitzichten.

Er zijn 250km bewegwijzerde wandelingen en 400km bewegwijzerde mountainbike routes. Ook langs de Maas kan je zowel al wandelend als fietsend je hartje ophalen. Voor wie graag wat rustiger fietst wil kan ook de Voie Verte langs de Maasvallei tussen Givet en Mouzon ontdekken.

DE MAASVALLEI

Vanuit ons chalet is het maar 5 minuutjes rijden tot de Maasvallei. De Maas is daar op zijn mooist. De heuvels langs de Maas zijn daar best uitdagend om te verkennen. Een kaart of GPS zijn onontbeerlijk want je kan in die Ardense bossen gemakkelijk verdwalen. Vanuit ons chalet kunnen we twee dagwandelingen uitstippelen waarbij je geen enkele openbare weg tegenkomt.

Langs de Maas, die daar in Frankrijk stroomt, liggen oa Fumay, Haybes, Vireux en Givet stroomafwaarts. Stroomopwaarts vinden we oa Revin, Monthermé en Charleville.

De steden zijn geschilt om te winkelen maar niet altijd even mooi, de kleinere gemeenten zijn dan weer echt een bezoekje waard.

MOUNTAINBOARDEN

Voor de iets grotere durvers onder ons is er in Oignies WANYI PARK. Naar beneden gaat het op wielen, hopelijk, en naar boven via een sleepliftje.

Bekijk het filmpje om er alvast zin in te krijgen.

In de winter kan er bij voldoende sneeuw ook geskied worden. De hellingen zijn ideaal om op te sleeën.


TERRALTITUDE

In Fumay is er een Avonturenpark waar je via een beveiligd touwenparcours van boom naar boom klautert. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. Je kan ook met de fantasticable een deathride over de Maas maken waarbij je een snelheid van 100km/h kan halen.


Voor meer info:

chalet

MENAURES

Oignies en Thiérache

Contact: Luc Leirens Gentsesteenweg 294, 9230 Wetteren          info@menaures.be          0496 81 07 79

copyright Leirens-Vergaert